
Els de la Syriza i Podemos coincideixen plenament que cal renegociar el deute, de Grècia i d’Espanya i afirmen que estan en desacord amb les politiques d’austeritat i retallades que Brussel·les i els seus Comissaris, més el Banc Central Europeu dicten.
Vaig comprar fa ja 9 anys un pis de 90 m2. 280.000 euros amb impostos inclòs, en va ser el preu. El meu banc el va tassar per 300.000 euros. Aquest any he comprovat que després de la bombolla Inmobiliaria i de la crisis que encara tenim, resulta que el meu pis ara el valoren en un 40 % menys, o sigui 168.000 euros.
Escoltant les teories d’aquest guanyadors, els de Syriza demostrat i els de Podemos sembla que també, el que he fet és assumir la seva proposta i he anat de pet al meu banc a renegociar el meu deute hipotecari. La resposta ha estat tant contundent i demolidora com per dir-me que si me tornat boig. Vostè va poder accedir al crèdit hipotecari perquè era solvent, que volia dir que ingressava més no pas gastava i si aquestes condicions han variat és el seu problema. Ras i curt, el marró me l’he de menjar solet.
La nova esquerra grega, radical diuen, vol renegociar el deute grec i acabar amb les retallades i l’austeritat que comporta. Sembla que un dels seus eslògans triomfadors és; “una victòria de tots els pobles d’Europa que lluiten contra l’austeritat a la UE”.
Que diferent seria que aquesta onada popular s’aprofités per dir; “Hem de ser austers, no podem gastar i consumir el que no tenim i treballarem per un millor equilibri social”. Aquest discurs si que seria responsable i progressista i sobre tot seria solidari amb els habitants del planeta que no tenen absolutament res o tant poc que només poden viure de la solidaritat internacional.
Les regles del joc a Europa són clares, democràcia, participació ciutadana i lleis. Podem canviar les politiques, fer-les mes progressistes o menys, sempre restarà en mans dels votants. El que no és pot és canviar les regles del joc, regles que donen equilibri i estabilitat.
Ara, els de Syriza, han modificat la seva proposta inicial respecte al deute i el volen renegociar. El problema segur que serà que els que tenen el deute volen cobrar i que volen garanties de que fins i tot una renegociació serà complida en tots els seus termes i això vol dir que Grècia tant si com no, no podrà deixar l’austeritat i unes certes retallades.
Aquest és el quid de la qüestió, tothom vol viure amb un hospital, amb una escola, amb una Universitat, amb una bona feina, amb un bon centre social, amb un bon poliesportiu, amb un bon tren, amb unes bones carreteres i tot a tocar de casa, i això no sempre és possible. Només cal preguntar-ho als de l’Africa en general o d’altres indrets del planeta.
Construir i regalar opulència és quelcom que el planeta no és pot permetre sobre tot si el que és persegueix és un mon més just. Fer-ho per guanyar unes eleccions és senzillament demagògia i populisme del més barat.