El President Puigdemont fen mostres de la seva sinceritat, a títol personal i davant la pregunta concreta sobre si Catalunya ha de tenir exercit o no, va respondre, com no pot ser d’altra forma, el que creia, hi ho va argumentar.
Debat que segur s’haurà de fer. Som dels que creiem que el seu moment serà en el procés constituent i concretament durant l’elaboració de la Constitució de la República Catalana.
Situar ara el debat de si Catalunya ha de tenir exercit, quin tipus d’exèrcit i tot allò que suposa garantir la seguretat i defensa del nou Estat català, entenem que només fa que entretenir-nos i allunyar-nos del repte que suposa fer el Referèndum i guanyar-lo.
La Llei de Transitorietat jurídica, també situa dos conceptes que molts independentistes i podrien treure punta. La nacionalitat i la llengua. També creiem que és un debat que ara no toca i que potser no calia situar-ho en aquesta llei. És una llei transitòria i punt.
Malgrat tot i apropant-nos a l’11 de Setembre, ens atrevim a recordar que si els màrtirs que caigueren al setge varen suportar-lo durant gairebé un any, va ser per la Coronela, l’Exèrcit Regular Català, i un grapat de soldats provinents d’altres indrets.
Garantir la seguretat territorial, personal i material, és tasca de tots els ciutadans amb delegació o sense. És normal que la condueixin els professionals. Pensar que els exercits de països amb Estat com Suècia, Finlàndia, Suiza, Dinamarca, Luxemburg, i són per fer la guerra és no conèixer el nivell pacifista d’aquets països.
Seguretat i defensa són conceptes que haurien de ser complementaris, mai antagònics. Potser el que caldrà és innovar sobre la seguretat i defensa, mai sobre si hem de prescindir-ne. Un Estat sense una mínima capacitat defensiva i protocols d’actuació per garantir la seguretat, no és un Estat, és una “República bananera”.