
Els catalans devem ser un dels pocs pobles que generem prou riquesa, amb el nostre esforç, que en cap cas la podem dedicar a construir un país modern i preparat pels nous esdeveniments climatològics, que sembla ens acompanyaran degut al canvi climàtic que alguns neguen. Mala sort. O no. Els pobles llauren el seu futur si és que hi creuen, o entomen resignadament el paper que d’altres “magnànimament” permeten.
Veure com entomem resignadament les catàstrofes, algunes naturals i d’altres provocades, descriu com som i fins on estem disposats a encaixar les seves seqüeles. Voldríem fer i desenvolupar politiques agrícoles i forestals per evitar els grans incendis, però la manca de recursos ho impedeix. Voldríem controlar i afavorir que el Delta de l’Ebre tingues les aportacions de sediments adequats, però la conca hidrogràfica ja sabem qui la controla. L’alternativa a tot plegat són declaracions institucionals dient que ajudarem als damnificats. Ahir grans incendis, Avui temporals com el del Gloria. I no tenim recursos.
Podem, i aquesta és la pregunta i reflexió a l’hora, impedir i fer que les andanades naturals ens afectin el mínim, sinó disposem dels mitjans, que són econòmics? Creiem que no.
Altra cop la Generalitat haurà de fer front als desastres ocasionats per la llevantada “huracanada” Gloria. Diners pel darrer incendi. Diners per les destrosses a tot el litoral català. Diners per la pagesia que ha vist malmesa les seves properes collites. Diners per arreglar les nostres infraestructures, ponts i carreteres. De RENFE-ADIF ni en parlem, i a dia d’avui encara esperem les inversions promeses en època del Rajoy.
Ens tornen a amagar les balances fiscals, però hores d’ara els més de 16.000 milions d’euros de dèficit, que economistes solvents constaten, més un finançament tant injust com miserable, impedeix a la Generalitat treballar per apaivagar episodis naturals.
Si finalment l’Estat i el govern del Sánchez declaren zona catastròfica, a sobre haurem d’escoltar que Espanya és solidaria i està per la feina.
La nostra efectivitat no és racional és voluntariosa i no ho és per la senzilla raó de que sense diners no hi ha politiques i avui els diners se’ls endu la hisenda espanyola i qui decideix si en tenim o no, continua sent el govern espanyol, i ja sabem quin és el seu grau de solidaritat vers Catalunya, només mirant el compliment dels seus PGE.
Espoliats i a l’hora, els nostres responsables politics, sembla que per gestionar, continuen llepant-nos les butxaques. Nous Tributs per mantenir el que tenim, amb una sabata i espardenya. Poques infraestructures, col·lapsats als pobles i carreteres i els nostres politics amb bona intenció o no, fen el paper d’estrassa. Cal tenir impostos a nivell europeu, però també cal tenir els serveis al seu nivell. Ara el que tenim són accions impositives que amaguen l’espoli i no serveixen ni per corregir mínimament les deficiències que patim en tots els sectors.
Catalunya només podrà fer front al futur si te la capacitat d’administrar tots els seus recursos, i com sempre diem, que només és possible si som un Estat independent dins de la UE. Cal deixar clar que independents però amb la ferma voluntat d’impedir que la UE sigui un club d’Estats. La UE a de ser la Unió Europea dels pobles.