
És indubtable que el descobriment del petroli ho va capgirar tot. Els Rockefeller ho van tenir clar i la seva aposta va ser controlar el nou or acompanyant-lo amb el dolar.
L’OPEP (Organització de Països Exportadors de Petroli) és funda l’any 1962 amb l’objectiu de garantir la seva producció i el preu. Curiosament els EEUU no en formen part. I curiosament el dolar serà i és la moneda que regula el preu del barril de brent.
Al 2016 una nova aliança d’Estats productors de petroli, OPEP plus entra al escenari per controlar interessos al marge del que històricament han fet els EEUU. Aquesta aliança és liderada per Rússia.
13 països són els fundadors. Tres se’n donen de baixa, Qatar, Equador i Indonèsia. Els EEUU continuen sense formar-hi part. Però el preu del barril continua amb la moneda de referència de sempre, el dolar.
Alguns economistes i politòlegs de la geostratègia van mantenir que la guerra contra Irak i Líbia res tenia a veure amb les armes de destrucció massiva, que per cert mai s’han trobat. Un nou component, l’euro, i utilitzar-lo com divisa de referència per les transaccions del petroli, debilitava el dolar, i el control indirecte que els EEUU han fet i continuen fent. Tramp va felicitar Anglaterra surtin de la UE.
El conflicte Rússia Ucraïna amb la decisió de Putin que només ven el petroli si es paga amb Rubles, n’és la confirmació d’una confrontació soterrada i enquistada per controlar el mercat del petroli i gas.
El sistema capitalista, ho reconeixem te les seves virtuts, Suposem com tots els sistemes. Però la hipocresia no n’és una de les positives.
Per un canto fent lloances sobre la llibertat, drets i altres particularitats del capitalisme, lliberal, social demòcrata, demòcrata cristià, esquerres, dretes i per altra negociant amb països on és practica tot el contrari. Dictadures, cap dret per les dones, persecució, mort i lapidació pels que no combreguin amb la religió, poders familiars en forma de monarquies absolutes i el que és pitjor cap representació democràtica.
Que Qatar amb els dòlars actuí com un lobby corruptor, no és cap sorpresa. En tenim que per defensar els seus interessos econòmics fins i tot ajuden o fan cops d’Estat.
La contradicció sorgeix quan vens drets i democràcia i fas mercadeig amb els que ni una cosa ni l’altra. La majoria dels països que han tingut la sort planetària amb tenir al subsòl el nou or, el petroli i gas, són països on les llibertats, democràcia, drets no només no hi són, que sovint són perseguits i reprimits.
Calia tenir bons guardians i el poble és el menys indicat. Podria tenir la gosadia d’exigir les contrapartides amb drets.
Més d’un segle comprant i negociant amb els de l’OPEP i el dolar ha esta incapaç per construir, o si més no que s’assembli, països amb un nivell democràtic acceptable. Doncs no. Això si els hem armat, hem enriquit a les famílies poderoses i guardianes dels interessos capitalistes. Però de justícia social, de drets i democràcia ni un gram.
Tant saval si dediquem milionades per anar a la lluna, per col·lapsar el planeta, si extingim una bona part de la fauna, si liquidem els pulmons verds. Avui el petroli, el gas i el dolar són els deus que han substituït els de l’antiga Grècia. Beneïm-los i adorem-los. Avui ens podem desplaçar, escalfar i gaudir de les innovacions tecnològiques. Igual dema a patir com els ucraïnesos i no per una guerra local, igual és mundial.
“Según Ron Paul, las guerras y los conflictos en los estados que producen petróleo suceden para mantener la hegemonía del dólar”.