Lluitar, proposar la construcció de la República catalana, obrir un procés constituent i consagrar-nos per tenir una Nació i Estat, de ple dret, pressuposarà inevitablement deixar de ser espanyols i convertir-nos en catalans membres de ple dret de la Nació catalana i de la comunitat Europea i Internacional.
És indubtable que fins el 1714, Catalunya va ser determinant a l’hora d’establir que a la Península Iberica existien uns pobles diferenciats.
Catalunya per mantenir la seva “independència”, va ser obligada a una guerra que va perdre. El regne de Castella no en tenia prou amb els tractats dinàstics, volia l’absolutisme i fer del territori una visió uniformista amb un poder total situat a Madrid.
Al segle XI, documentat, les Assemblees de Pau i Treva i la Cort Comptat va habilitar a Jaume I les primeres Corts Catalanes (1283).
Fins l’any 1768, a la Península i desprès de foragitar els àrabs del Al-andalus, els regnes de Castella, el de Lleó, el d’Aragó i Catalunya i el de Navarra controlaven el territori peninsular. Castella, més tard, sense oposició s’annexionaria el de Lleó i Navarra. És després d’aquest any i amb l’ajut dels monarques borbònics francesos, quan Felip V, amb l’inestimable “Conde Duque de Olivares” i desprès de la victòria castellano-francesa al 1714 sobre Catalunya, quan s’estableixen per primer cop els principis espanyols amb l’objectiu de substituir les monarquies perifèriques i construir la Espanya que actualment coneixem, salvant les distancies.
L’element cohesionador era un nou concepte nacional, l’espanyol, que havia de substituir catalans, gallecs, bascos, l’àrab i als jueus sefardites. Una cohesió imposada a sang i foc. A uns directament se’ls va expulsar i aniquilar, àrabs i jueus. Als altres l’únic futur que se’ls va oferir va ser l’assimilació, que sempre va ser forçosa, mai des de la generositat per acceptar la nova proposta. Castella renunciava a unes de les seves definicions identitaries, ser castellà, per la nova modalitat espanyola d’extensió universal.
No era cap concessió. La seva proposta d’instaurar un nou model nacional, és feia conservant la historia castellana com predominant, el castellà com llengua de tots els espanyols i el poder a Madrid. Això que expliquem és historia contrastada malgrat els espanyols unionistes la falsegin, manipulin i maltractin.
Espanyol, oficial, espanyol institucional, espanyol amo del poder dictatorial, espanyol amo dels poders del Estat. Ser espanyol és l’únic dret que de moment govern i Estat espanyol no pot eliminar. Seria anar en contra de la seva essència.
Més de tres segles assimilant i obligant a ciutadans dels pobles de la Península que deixin de ser el que son, i malgrat tot un munt de ciutadans mai han renunciat a la seva historia, als seus arrels, a ser com són i sobre tot a no ser el que no volen ser.
Cal ser respectuosos, amb el que un vulguin ser, espanyol, socialista, comunista, de dretes, d’esquerres, unionista, independentista, sempre que la defensa del que un vulgui ser és faci com manen i marquen els canons democràtics.
Ara bé, ningú pot imposar el que no és vulgui ser. Molts catalans no volen ser espanyols, tants com més de dos milions de votants i famílies que voten independència, que vol dir deixar de ser espanyols cosa que ara ho som per imperatiu legal. Tan democràtic i legítim com defensar el contrari.
Tenim però, un greu problema, endèmic i històric, de base violenta i impositiva. Ens volen espanyols a la força. Cap proposta que no sigui claudicació i renuncia de la nostra identitat.
Mai cap català a imposat el català ni a casa ni fora. A casa nostra, sempre els nous vinguts han estat respectats i acceptats com qualsevol persona és mereix. Ara bé, el que no és pot permetre de cap de les maneres, és que els autòctons haguem de renunciar a ser com som, sempre que fer-ho no suposi trepitjar drets de ningú. Mai podrem admetre que els nous vinguts ens imposin el que ells duen a les seves maletes.
Potser no va d’identitats, però del qui si n’estem segurs és que va dels drets dels pobles i de que tothom els hauria de respectar i mai des de fora voler imposar altres rituals.
Potser perquè poques vegades ho hem explicat als nouvinguts, per por, per covardia, però és hora de dir-los que són a Catalunya on ningú ha de renunciar a res, però tampoc imposar-nos res